Poti comanda telefonic intre orele 09:00-16:30 L-V

Transport Gratuit la comenzi de peste 1000RON.

Posibilitatea de plata in rate.

Vezi ce spun clientii nostri.

Ce trebuie sa stii cand achizitionezi un cos de fum?

Daca urmeaza sa cumparati un cos de fum si nu stiti la ce trebuie sa fiti atent, ce este important la un horn, ce calitati trebuie sa aiba acesta sau ce model vi se potriveste, atunci veti gasi cateva indicatii esentiale in articolul ce urmeaza.

Cum trebuie sa fie cosul de fum?

Hornul reprezinta un element de utilitate, de siguranta, dar si de design pentru casa dumneavoastra. Acesta este unul dintre cele mai importante ansamble ale constructiei si, mai mult decat aspectului estetic, trebuie sa acordati atentie urmatoarelor detalii:

Aspecte esentiale ale hornului:

  • Cosul de fum trebuie sa aiba o inaltime corespunzatoare cu locul in care este amplasat, proportionata corespunzator cu inaltimea cladirii, tipul de combustibil utilizat, etc. Asigurati-va intotdeauna ca hornul este suficient de inalt pentru ca fumul sa nu se intalneasca cu suprafete sau obiecte care sa ii opreasca traiectoria si sa il redirectioneze inapoi catre cosul de fum;
  • Cosul de fum trebuie sa aiba un diametru suficient pentru a asigura un tiraj optim conform sursei de caldura. Atat un horn subdimensionat, cat si unul prea larg pot crea probleme ulterioare si o utilizare ineficienta a combustibilului;

Acordati atentie inaltimii cosului de fum

  • Cosul de fum trebuie sa reziste la o temperatura de 400-600°, deoarece, in cazul in care depunerile de gudron de pe acesta provoaca autoaprinderea si declansarea unei arderi, acesta trebuie sa suporte socul termic. Este recomandat ca hornul sa poata rezista la temperatura de 1000°C pentru o perioada de 30/90 de minute. Astfel poate fi prevenit pericolul ca temperatura mare sa fie transferata pe exterior si sa provoace un incendiu extins;
  • Cosul de fum trebuie sa fie construit din materiale refractare, rezistente la dilatari-contractari repetate;

Cosul de fum trebuie sa reziste la acizii corozivi

  • Hornul trebuie sa prezinte rezistenta si fata de acizii corozivi, care se produc in urma arderii combustibililor si care deterioreaza tencuiala, gletul si betonul. Riscurile care apar in urma acestei coroziuni tin de patrunderea prin fisurile create a monoxidului de carbon in locuinte si existenta unei posibilitati de intoxicare care poate duce la deces; 
  • Cosul de fum este indicat sa fie bine izolat pentru a elimina cat mai mult condensul care apare pe horn, dar si pentru a pastra caldura in interiorul canalului de fum, asigurand astfel un tiraj foarte bun.

Atentie!

  • Hornul trebuie sa fie izolat astfel incat sa nu degaje caldura prin peretii sai si sa fie etans pentru a nu trage aer fals (aer care patrunde prin mici fisuri si duce la combustie neregulata, reducand eficienta incalzirii).
  • Este interzisa folosirea hornului pe post de recuperator de caldura. Un horn profesional trebuie sa evacueze gazele de ardere rezultate de la sursa de incalzire a casei dumneavoastra si sa tina in siguranta locuința.

Cele mai multe incendii de locuinte au loc din cauza folosirii unui cos de fum improvizat, construit din materiale neconforme, cu rol de ventilare si nu de evacuare a gazelor de ardere, ori ca urmare a utilizarii necorespunzatoare a cosului de fum.

Ce trebuie evitat la un cos de fum?

  • Nu optati pentru cosuri de fum de improvizate! Acestea nu sunt sigure si nu va ofera garantia unei functionalitati corespunzatoare. Apelati doar la serviciile unor profesionisti autorizati.