Creeaza condens tigla metalica?

08 Martie 2021

Daca ai decis ca a venit timpul sa renovezi acoperisul si ai ales deja tigla metalica, probabil ca la un moment te vei intreba daca acest tip de acoperis creeaza condens.Condensul duce la aparitia infiltratiilor, care pot cauza ulterior deteriorarea structurii din lemn si a materialelor din care este realizat acoperisul, la aparitia mucegaiului si a igrasiei si, de asemenea, pe termen lung afecteaza confortul termic din intreaga locuinta.

Creeaza condens tigla metalica? Da sau nu?

Asa cum aminteam anterior, condensul poate provoca neplaceri considerabile, asa ca este indicat sa cunoastem toate aspectele tehnice ale acoperisului pe care l-am ales.

Nu putem sa vorbim despre condens tigla metalica fara sa amintim ca in tara noastra, cu o clima temperat-continentala de tranzitie, formarea condensului este, practic, imposibil de evitat. Asadar, indiferent de ce tip de acoperis alegi, la un moment dat te vei confrunta cu aceasta problema si va trebui sa gasesti o solutie eficienta.

Cu alte cuvinte, conditiile meteorologice favorizeaza aparitia condensului pentru ca, asa cum sigur stii, condensul apare atunci cand exista diferente mari intre temperatura din interior si cea din exterior, iar clima temperat-continentala genereaza, indiferent de sezon, astfel de diferențe de temperatura.

Vestea buna este ca poti sa fii cu un pas inainte si sa pui accent pe realizarea unui sistem de ventilare a acoperisului, care sa impiedice apariia condensului sau evacuarea lui.

Poti face acest lucru prin:

  • Montajul benzii de ventilare streasina si cu rol de protectie anti-pasari (prin care aerul rece va patrunde sub suprafata acoperisului). Acest produs asigura buna ventilare a stresinii pentru a evita aparitia mucegaiului, impiedicand eficient rozatoarele, pasarile si insectele mari sa intre sub suprafata invelitorii;
  • Montajul benzii de ventilare coama (care va ajuta la evacuarea aerului cald la nivelul superior al invelitorii). Banda de ventilare garanteaza circulatia foarte buna a aerului protejand marginile coamei impotriva apei, a zapezii si a prafului;
  • Montarea unor accesorii specifice: sort picurator la nivelul stresinii (montatorul poate confectiona acest accesoriu din tabla plana sau poate fi achizitionat separat) si elemetele de ventilatie ce se monteaza fie pe coama, fie la o distanta mica de aceasta dar tot in partea superioara a invelitorii.

In lipsa asigurarii unui sistem de ventilatie pentru acoperis, apa provenita din formarea condensului nu va putea fi eliminata si va stagna sub sistemul de invelitoare, unde va duce la aparitia situatiilor amintite tangential si anterior:

  • infiltratii;
  • aparitia mucegaiului si a igrasiei;
  • deteriorarea structurii de lemn;
  • diminuarea confortului termic al locuintei, mai ales la etajele superioare;
  • favorizarea coroziunii pe suprafata interioara a panourilor de tigla metalica;
  • deteriorarea foliei anti-condens etc.

De asemenea, este important sa amintim si faptul ca uneori fenomenul de condens tigla metalica se poate forma si ca urmare a obturarii admisiei de aer din zona cosoroabei cu vata minerala sau cu alte elemente termoizolante.

Tocmai de aceea este vital sa contractezi pentru lucrare o echipa de profesionisti, care sa se asigure ca ventilarea acoperisului nu va avea niciun fel de probleme.

Concluzia este ca, in conditiile in care aparitia condensului poate fi prevenita cu ajutorul asigurarii unui sistem de ventilare eficient, tot ce iti mai ramane de facut este sa alegi un sistem de invelitoare de calitate.

Dincolo de sistemul de ventilare, si calitatea sistemului de invelitoare va conta foarte mult in prevenirea aparitiei fenomenului de condens tigla metalica.

Este important sa alegi o solutie completa pentru invelitoare, respectiv acoperis si accesorii care sa asigure ermetizarea corespunzatoare a acoperisului: folii anticondens, coame, dolii, borduri fronton, racorduri la calcan etc.Atunci cand toate elementele sunt achizitionate de la acelasi producator riscul sa descoperi ulterior ca ai ales elemente incompatibile si ca acestea sa se uzeze/decoloreze intr-un ritm diferit de-a lungul timpului este, practic, inexistent.

Acoperisul din tigla metalica este o investitie pe termen lung, care isi va dovedi eficienta din punct de vedere economic pe masura ce trece timpul. 

 

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu