Poti comanda telefonic intre orele 09:00-16:30 L-V

Transport Gratuit la comenzi de peste 1000RON.

Posibilitatea de plata in rate.

Vezi ce spun clientii nostri.

Cum afecteaza caldura din timpul verii acoperisul?

In timpul verii, acoperisul casei este expus constant la actiunea razelor UV, la cadura, socuri termice si umiditate ridicata. Din pacate, daca nu ai copaci mari in jurul casei, care sa arunce umbra, acoperisul poate suferi deteriorari din cauza soarelui puternic. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cum anume iti afecteaza caldura din timpul verii acoperisul si ce masuri preventive sau reparatorii poti lua.

Razele UV

Acoperisul casei este expus constant la razele UV ale soarelui, chiar si in zilele cu nori. Aceste raze usuca uleiurile din materialele din care este alcatuit acoperisul, ceea ce face ca vopseaua tiglei sa se decoloreze si sa se deterioreze. Pentru a evita acest lucru, este indicat ca stratul de vopsea al tiglei sa fie de minimum 40 de microni. De asemenea, pentru a evita deteriorarea rapida a culorii tiglei, iti recomandam sa optezi pentru o vopsea de tip poliuretan. 

Caldura si umiditatea ridicata

Acoperisul este expus la multa caldura in timpul verii. Un acoperis total expus, fara pic de umbra, poate atinge temperaturi de la 65° C pana la 90° C. Daca podul casei nu este ventilat corespunzator, caldura se va acumula, ridicand temperatura in interiorul casei si va cauza probleme de condensare. In plus, vei tine aerul conditionat deschis mai mult timp si vei plati facturi mult mai ridicate. Aerul cald si umed dauneaza acoperisului. 

Condensarea se instaleaza sub tigla acoperisului; se formeaza picaturi de apa care pot duce in timp la putrezirea sipcilor de lemn si la pete de umezeaza pe tavan. Un rol important il are folia anticondens de sub tigla. Majoritatea foliilor anticondens au o rezistenta la temperaturi extreme de pana la 70*C. Dupa cum spuneam, vara, tigla metalica poate depasi 70° C, ceea ce inseamna ca intr-o astfel de situatie o folie anticondens fara rezistenta la temperaturi extreme se degradeaza si nu mai asigura etanseitate impotriva condensului creat sub tigla metalica. 

Ventilarea sistemului de tigla metalica este foarte importanta. Daca montezi elemente de ventilare, sub tigla metalica se va crea un flux de aer, care va face ca temperatura in mansarda/pod sa fie mai mica cu pana la 2*C. De asemenea, este indicat sa montezi in interiorul casei, sub termoizolatia cu vata minerala o bariera de vapori. Utilizarea foliei  permite eliminarea pana la 50% din necesarul de izolatie termica (vata minerala, celuloza etc.). Scade cu pana la 60% pe timp de vara costurile cu energia consumata pentru climatizare.

Sistemul de acoperis ar trebui sa fie cuprinda:

  • Tigla din materiale de calitate inalta;
  • Invelitoarea sa aiba un strat protector;
  • Sistemul de invelitoare sa fie ventilat pentru a preveni acumularea caldurii si aparitia condensului sub tigla metalica. In timpul verii, tigla metalica favorizeaza incalzirea mansardei / podului; acest lucru poate duce la diminuarea performantei foliei anticondens, mai ales daca aceasta nu este rezistenta la temperaturi inalte. In plus, in urma ploilor, aerul incarcat cu umezeala poate afecta integritatea structurilor din lemn si favoriza aparitia mucegaiului;
  • Acoperisul sa fie dotat cu un sistem de jgheaburi care sa ajute la indepartarea apei de ploaie. Jgheaburile, burlanele si accesoriile corect alese contribuie la directionarea rapida si neintrerupta a apei de pe acoperis. Lunile de vara sunt din ce in ce mai ploioase in ultimii ani, cu fenomene meteo extreme, astfel ca alegerea unui sistem pluvial rezistent si bine configurat este esentiala;

Prin urmare, dupa cum reiese din cele prezentate mai sus, un acoperis sanatos nu se limiteaza doar la invelitoare / tigla, ci cuprinde si structuri si accesorii profesionale. Un sistem de acoperis bine construit va contribui la reglarea temperaturii din interiorul locuintei tale, economisind energia intr-un mod semnificativ (asa cum vei observa in facturile lunare la gaz si electricitate), va respinge umiditatea pentru a preveni deteriorarea si va reflecta razele soarelui, chiar si in timpul verilor caniculare.