Curatarea si intretinerea ferestrelor de mansarda Velux

05 Noi 2020

                                                                Întreţinerea lemnului 

Întreţinerea lemnului este esenţială pentru a prelungi viaţa ferestrei tale VELUX.Astăzi ferestrele sunt tratate în fabrică astfel încât ele pot fi curăţate folosind un detergent obișnuit de uz caznic. Lemnul trebuie lăcuit cel puţin o dată la patru ani, în funcţie de locul în care ferestrele sunt montate.                  

Instrucţiuni de întreţinere:Ferestrele expuse la căldură mare, soare puternic şi la umiditate puternică (de exemplu ferestrele de la baie şi bucătărie) trebuie lăcuite cel puţin o dată la 2 ani. 

Tratamentul: orice tratament de suprafaţă (lăcuire sau vopsire) trebuie îndepărtat, iar suprafaţa uniformizată, curăţată şi uscată se lăcuieşte/vopseşte cu lac sau vopsea acrilică pe bază de apă. Dacă lacul sau vopseaua sunt distruse se aplică acelaşi tratament zonelor afectate. VELUX poate furniza un kit de reparare cu vopsea sau lac original. În timpul tratamentului aplicat lemnului este important să acoperi garniturile pentru a preveni pătrunderea lacului sau a vopselei la garnituri, deoarece acestea ar deveni rigide şi și-ar pierde din eficiență.  
                                                                     Curaţarea geamului 

                                                                                                                       

Pentru a curăţa geamul exterior, rotește cerceveaua 180 grade.   Cerceveaua trebuie fixată în poziţie prin glisarea opritorului în orificiul situat pe partea inferioară a cadrului lateral.Această caracteristică de siguranţă îţi lasă ambele mâini libere pentru curăţat.Curăţă geamul cu o cârpă moale, fără scame/piele de căprioară/burete neabraziv sau cu o racletă de cauciuc fără metal specială pentru ferestre. Apa curată este de regulă suficientă pentru curăţarea geamului. Se pot utiliza detergenţi obişnuiţi de uz casnic, neabrazivi. Apa dedurizată este perfectă pentru curăţarea geamurilor. Aşadar, în zonele cu apă dură, adăugaţi puţin detergent pentru a deduriza apa sau ştergeţi apa în exces după curăţare.

  • Evitaţi contactul siliconului cu geamul
  • Nu utilizaţi produse de curăţat ce conţin particule abrazive
  • Nu utilizaţi produse chimice pentru curăţarea geamului
  • Evitaţi contactul cu geamul al obiectelor ascuţite sau abrazive, inclusiv bijuteriile
  • Nu încercaţi să curăţaţi murdăria de pe geam fără a aplica în prealabil apă
  • Dacă se execută lucrări în apropierea geamului, protejaţi geamul cu o folie de plastic curată pentru a preveni stropirea sau pătarea cu compuşi agresivi sau abrazivi

                                                               

                                                                    Curăţarea filtrului de aer

Filtrul de aer poate fi îndepărtat şi spălat cu detergent casnic obişnuit.Roteşte complet partea mobilă a ferestrei şi fixează fereastra în poziţia de curăţare, apoi scoate filtrul din locaşul său. Dacă ai constatat ca filtrul trebuie înlocuit, acesta poate fi cumpărat ca și piesă de schimb, ca parte a kiturilor de întreţinere (ZZZ 220)

                                                                     Curăţarea ramei de etanşare

Frunzele şi alte resturi trebuie îndepărtate de pe rama de etanşare din jurul ferestrei o dată pe an pentru a permite apei de ploaie să curgă liber.

                                                          

                                                                    Zăpadă şi gheaţă

În zonele cu perioade prelungite cu temperaturi scăzute şi căderi abundente de zăpadă,pe acoperiş se pot acumula cantităţi considerabile de zăpadă şi gheaţă, iar fereastra de mansardă VELUX poate fi acoperită, mult timp, cu zăpadă şi gheaţă. La creşterea temperaturii, fereastra va reprezenta, frecvent, una dintre primele locaţii în care începe topirea zăpezii şi a gheţii. Este important să te asiguri că apa se poate scurge întotdeauna de pe fereastră şi de pe jgheaburile înconjurătoare. În consecinţă, zăpada şi gheaţa trebuie să fie eliminate din zona situată deasupra şi împrejurul ferestrei, în acelaşi mod în care frunzele şi alte impurităţi trebuie să fie eliminate din ramele de etanşare şi de pe jgheaburi, pentru a permite apei topite să curgă liber.                                                             

Dacă zăpada şi gheaţa nu sunt îndepartate, alternanţa dintre perioadele calde şi cele reci poate avea ca rezultat formarea unui banc de zăpadă sau gheaţă pe fereastră sau dedesubtul acesteia. Acest banc poate determina acumularea apei proaspăt topite şi, astfel, poate cauza infiltraţii de apă în jurul ferestrei, deoarece nici fereastra, nici suprafaţa acoperişului nu sunt proiectate să reziste la acumulările de apă. Ca măsură suplimentară de precauţie, în jurul ferestrei pot fi amplasate cabluri de încălzire, pentru a te asigura că apa topită se poate scurge liber. Cablurile trebuie orientate la o adâncime protejată la îngheţ, printre conductele de evacuare a apei de suprafaţă, prin intermediul burlanelor de scurgere şi a conductelor descendente. 

                                                            

                                                                            Condens

Condensul care apare la interior pe suprafaţa geamului este un fenomen natural, nefiind cauzat de fereastră.

De ce apare fenomenul de condens?                                                                                 

Fenomenul de condens apare când nivelul de umiditate din încăpere este prea mare. Condensul se formează pe suprafeţele relativ reci ale geamului. Apariția condensului trebuie să fie considerată drept un avertisment pentru a ventila mai des. Ventilaţia regulată este cea mai eficientă modalitate de a preveni formarea condensului pe geamul ferestrei. Noi recomandăm să ventilezi de minim două ori pe zi, câte 5 minute.Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu