Atunci cand locuiesti la casa, iar iarna si-a intrat pe deplin in drepturi, apar treburi noi de facut in gospodarie. Pe langa curatarea zapezii din curte, va trebui sa o indepartezi si pe cea aflata pe acoperis. Astfel, nu vei risca incidente neplacute si vei elibera structura de rezistenta a casei tale.Pentru ca indepartarea zapezii poate prezenta risc de incidente, este important sa acorzi atentie masurilor de siguranta.
In randurile care urmeaza iti vom dezvalui cum poti scapa de zapada de pe acoperis, usor si sigur.
Deszapezirea este importanta pentru protejarea structurii acoperisului, dar si a casei. Iarna se produce un fenomen numit baraj de gheata. Caldura care se ridica din casa topeste zapada din mijlocul acoperisului si o face sa alunece spre margini, unde, nefiind caldura, ingheata.Astfel, pe marginea acoperisului se formeaza un baraj de gheata care pastreaza umezeala in interior. Daca se aduna prea multa apa si zapada pe acoperis, aceasta se va scurge in casa sau poate deteriora invelitoarea si jgheabul din zona respectiva.In plus, turturii care atarna de marginea burlanelor pot fi periculosi pentru siguranta ta, a familiei tale si chiar a animalelor de companie. Temperatura poate varia, deci nu poti sa prevezi cand unul se va rupe sau cand va avea loc o alunecare de zapada.
2. Ce metode exista pentru a da jos zapada de pe acoperis?
Pentru a elimina zapada in exces de pe acoperis te poti ajuta de o lopata de plastic sau, in cazul in care acoperisul este foarte inalt si plat, recomandarea este sa apelezi la specialisti:
***Nu folosi o lopata de aluminiu, pentru ca aceasta poate zgaria si chiar sparge tiglele.
Actiunea de deszapezire a acoperisului in panta se va face de la sol, ajutandu-te de coada reglabila a lopetii. Intai vei da jos zapada de la margine si apoi te vei indrepta spre varf, in masura in care ajungi.
***Un sistem de degivrare pentru acoperis montat in zona jgheaburilor si in interiorul acestora, nu doar ca topeste zapada depusa pe casa, dar asigura si drenarea in conditii optime a apei rezultate in urma topirii, fara implicarea (sau deteriorarea) sistemului pluvial al casei.
3.Ce masuri de siguranta se iau cand dai zapada jos de pe acoperis?
Inainte de a demara actiunea de deszapezire a acoperisului, asigura-te ca ti-ai luat toate masurile necesare, menite sa te tina departe de incidentele nedorite. Iata ce trebuie sa stii:
Foloseste incaltaminte cu talpa antiderapanta, chiar daca nu te urci pe acoperis si dai zapada aflandu-te la sol.
4.Cum previi aparitia turturilor periculosi?
Turturii sunt foarte periculosi, cantaresc de cinci ori mai mult decat zapada, iar un tuture de 50 de centimetri, format la o inaltime de doi metri, te poate accidenta serios daca se rupe. Pentru a preveni formarea lor, urmeaza aceste sfaturi:
5.Cand este momentul potrivit sa dau jos zapada de pe acoperis?
Momentul prielnic pentru deszapezire tine atat de inaltimea stratului de zapada (daca atinge 15 centimetri este recomandat sa il dai jos), cat si de tipul zapezii: cea pufoasa si uscata va fi mai usoara decat una foarte apoasa si indesata.
Indepartarea zapezii de pe acoperis este o activitate obositoare si posibil periculoasa, in cazul in care nu iti iei toate masurile de siguranta. Eliminarea zapezii este insa foarte importanta pentru rezistenta in timp a casei tale. Prin curatarea constanta te asiguri ca apa nu se va infiltra in pereti si ca pe acoperisul tau nu se exercita o presiune mult prea mare.