Poti comanda telefonic intre orele 09:00-16:30 L-V

Transport Gratuit la comenzi de peste 1000RON.

Posibilitatea de plata in rate.

Vezi ce spun clientii nostri.

Streasina casei un element de protectie esential!

Pentru majoritatea proprietarilor o casa este o investitie semnificativa realizata pe parcursul vietii si, ca atare, este esential sa fie protejata in mod corespunzator de eventualele daune produse de intemperii de-a lungul timpului. Un element critic in realizarea acestei protectii este, alaturi de un acoperis bine proiectat si realizat pe baza unui sistem de invelitori de calitate superioara, o streasina construita in mod corespunzator.

In acest articol, vom explora importanta stresinii casei in protejarea unei locuinte fata de intemperii, precum si liniile directoare pentru construirea si intretinerea unei stresini functionale si eficiente. Indiferent daca va ganditi sa va schimbati vechiul acoperis in cazul renovarii unei case sau a unei cladiri sau sa construiti o casa noua, intelegerea rolului stresinii casei va poate ajuta sa luati decizii informate in special in domeniul proiectarii si constructiei acoperisului.

1. Streasina in ansamblul acoperisul - rolul acestui element din constructia unei cladiri

Streasina casei este o componenta critica a sistemului de invelitori al unei case. Este partea acoperisului care se extinde dincolo de peretii exteriori ai casei, oferindu-le protectie impotriva precipitatiilor sub forma de ploaie sau ninsoare, sau a razelor solare directe. Dar, functia principala a stresinii casei este de a preveni infiltrarea apei in peretii sau catre fundatia casei fapt care poate provoca daune prin mentinerea unui grad ridicat de umiditate.

Pe langa functia sa principala de protectie impotriva intemperiilor, o streasina construita corespunzator poate spori si eficienta energetica a unei case. Poate oferi umbra peretilor locuintei, reducand cantitatea de caldura provenita de la soare care patrunde prin peretii si ferestrele imobilului si scazand consumul general de energie pentru climatizare, in anotimpul calduros de vara. De asemenea, o streasina corect construita protejeaza stratul de termoizolatie al peretilor exteriori ai casei strat care va avea, astfel, o durata de viata mai mare. In plus, o streasina mai are si rolul deosebit de important de a proteja fundatia casei de daunele cauzate de apa care, in cazul in care nu exista un sistem eficient de jgheaburi si burlane, poate balti si se poate infiltra in timp catre structura fundatiei. Streasina are rol de directionare a apei de ploaie departe de fundatia casei si de eliminare a pericolului de acumulare a acesteia la baza fundatiei.

De asemenea, nu trebuie trecut cu vederea nici rolul decorativ pe care o streasina a casei il are in aspectul vizual general al imobilului. Stresinile pot completa in mod fericit designul exterior al caselor integrandu-se in arhitectonica aleasa la proiectare.

Este esential sa retineti ca eficacitatea stresinii casei depinde de proiectarea si constructia acoperisului. Un acoperis cu o streasina construita in mod necorespunzator poate amplifica, de fapt, daunele generale cauzate de umiditatea care se instaleaza in pereti si favorizeaza aparitia si dezvoltarea mucegaiului. Prin urmare, este esential sa respectati liniile directoare si cele mai bune practici la proiectarea si construirea acoperisului in general si la dimensionarea corecta a stresinii, in mod special.

Determinarea dimensiunii optime pentru streasina casei este esentiala pentru a va asigura ca ofera protectie maxima impotriva intemperiilor.

Ca regula generala, o streasina ar trebui sa se extinda cu cel putin 60 de cm dincolo de linia verticala a peretilor exteriori ai casei pentru a oferi o protectie adecvata impotriva scurgerii apei. De asemenea, se poate folosi un raport de 1:5 pentru corecta dimensionare a stresinii. Astfel, daca peretii casei au o inaltime de 4 m, streasina va iesi in afara liniei peretilor cu 80 cm (4 * 1 / 5 = 0.80). Desigur, daca modelul constructiv sau designul arhitectural impune construirea unor stresini mai mari decat acest raport, acestea pot fi sprijinite cu stalpi verticali de sustinere.

In acelasi timp, dimensionarea stresinii depinde si de o serie de factori de luat in considerare atunci cand se determina dimensiunea adecvata a stresinii casei, pe baza inclinarii acoperisului si a climatului general din zona geografica de construire.

  • Inclinarea acoperisului

Inclinarea reprezinta unghiul la care se inclina panta acoperisului. Cu cat inclinarea este mai abrupta, cu atat streasina este mai eficienta in directionarea apelor pluviale departe de fundatia casei. Pentru acoperisuri cu o inclinare mai accentuata, se recomanda o proeminenta minima catre exterior a stresinii de minim 60 cm. Pentru acoperisuri cu o inclinare mai mica, proeminenta poate fi chiar mai redusa daca nu se poate tine cont de raportul de 1:5 mentionat anterior..

  • Clima

Clima din Romania este temperat-continentala, caracterizata prin veri calde si ierni destul de reci cu ninsori semnificative in unele zone. In zonele mai reci, cu caderi medii anuale abundente de ploi si de ninsoare, este necesara o proiectie a stresinii mai mare pentru a preveni acumularea de zapada si gheata pe acoperis. In plus, in zonele cu precipitatii abundente, se recomanda o iesire mai mare a stresinii pentru a directiona apa cat mai departe de centura de fundatie a casei.

  • Orientarea cladirii

Orientarea cladirii poate influenta si alegerea dimensiunii stresinii. Cladirile care sunt orientate spre sud primesc mai multa lumina solara directa si, prin urmare, poate fi necesara o proiectie mai mare a stresinii pentru a oferi umbrire in mod adecvat si pentru a preveni incalzirea excesiva a peretilor respectivi ai casei in timpul lunilor de vara.

5. Intretinerea si curatarea stresinii casei

Intretinerea si curatarea corespunzatoare a stresinii casei este cruciala pentru asigurarea longevitatii si eficacitatii acesteia in protejarea locuintei impotriva daunelor provocate de intemperii. Iata cateva directii de actiune pentru aceste operatiuni care ar trebui realizate in mod regulat:

Inspectii regulate: Inspectiile regulate ale stresinii pot ajuta la identificarea eventualelor probleme inaintea agravarii acestora. Proprietarii ar trebui sa inspecteze streasina casei de cel putin doua ori pe an, de preferinta primavara si toamna. In timpul inspectiei, cautati semne de deteriorare, cum ar fi fisuri, putregai sau eventuale infestari cu insecte, mai ales in cazul stresinilor cu sageac si pazie realizate din lemn.

Curatare: Resturi vegetale precum frunze, resturi de ramuri de arbori dar si murdarie provenita din praful atmosferic  se pot acumula in zona stresinii si pot infunda sistemul de jgheaburi si burlane, impiedicand scurgerea adecvata a apei pluviale de pe acoperis. Proprietarii de case ar trebui sa curete streasina si jgheaburile de cel putin doua ori pe an sau chiar mai des daca imobilul este inconjurat de un numar mare de copaci. Folositi o scara pentru a accesa streasina si indepartati cu grija orice resturi cu manusi si un instrument ajutator (perie, matura, etc.).

Reparatie: Orice deteriorare a stresinii trebuie reparata cat mai curand posibil pentru a preveni deteriorarea suplimentara. Fisurile sau gaurile mici pot fi reparate folosind un etansant, in timp ce daunele mai mari pot necesita inlocuirea sectiunii deteriorate. Este important sa angajati un profesionist in domeniul acoperisurilor pentru orice reparatie semnificativa.

Controlul daunatorilor : Daunatorii precum insectele si rozatoarele pot provoca diverse stricaciuni stresinii precum si altor parti ale casei, in special acolo unde este folosit lemnul la constructie. Proprietarii de case ar trebui sa ia masuri pentru controlul daunatorilor, cum ar fi utilizarea materialelor rezistente la daunatori sau tratate in mod corespunzator si angajarea unei firme de dezinsectie sau deratizare atunci cand este necesar.

Hidroizolarea: Impermeabilizarea stresinii poate ajuta la prevenirea daunelor cauzate de scurgerile de apa catre peretii si fundatia casei. Acest lucru se poate face prin adaugarea unui strat de material de impermeabilizare la streasina sau prin sigilarea corecta a oricaror fisuri sau goluri.

Amplasarea corecta a jgheaburilor si burlanelor. Amplasarea corecta a jgheaburilor si a burlanelor poate ajuta la sporirea beneficiilor aduse de streasina prin asigurarea unui drenaj adecvat al apei. Proprietarii de case ar trebui sa se asigure ca jgheaburile si burlanele sunt instalate corect, de catre specialisti cu experienta in domeniul acoperisurilor, si curatate in mod regulat.

In concluzie, streasina casei, alaturi de restul ansamblului acoperisului, sunt elemente importante ale unei constructii rezidentiale si ofera protectie impotriva daunelor produse de elementele meteorologice sporind, in acelasi timp, eficienta energetica a imobilului. Dimensionarea corecta a stresinii si intretinerea regulata sunt directii de actiune recomandate pentru un proprietar de casa diligent.