Top 9 cele mai populare tipuri de acoperișuri

17 Decembrie 2020

Forma acoperișului nu este tocmai un lucru de trecut cu vederea, chiar dacă primele criterii luate în calcul de proprietari sunt funcționalitatea și calitatea acestuia. Și totuși, dacă ar fi să facem un clasament referitor la cele mai relevante aspecte luate în calcul la construirea unui acoperiș, estetica se află pe locul al doilea, pentru unii, și cel mult pe locul al treilea, pentru alții.

Dacă intrăm și mai în detaliu, vom vedea că de forma acoperișului depind: funcționalitatea, întreținerea, protecția oferită casei, rezistența și durata sa de viață. Dacă te afli în faza de proiectare sau chiar în cea de construire a locuinței, în mod sigur îți va fi util acest articol.

Tipuri de acoperișuri :

1.Acoperișul în 2 ape

Este cel mai comun tip de acoperiș întâlnit. Astfel, la capitolul estetică, nu putem spune că acest acoperiș primește calificativul maxim, însă excelează la alte capitole.Acoperișul cu 2 ape are o formă ce permite apei să se scurgă eficient, ceea ce înseamnă că nici rezistența sa, nici stratul exterior de vopsea nu vor fi afectate. De asemenea, montajul necesită costuri mici și are un grad de dificultate redus. Mai mult decât atât, acest tip de învelitoare le permite proprietarilor să amenajeze o mansardă la nivelul superior al locuinței. Cum perfecțiunea nu există, trebuie să aducem în discuție și câteva dintre dezavantajele pe care le are un astfel de model de acoperiș. Spre deosebire de acoperișul cu 4 ape, acesta nu prezintă o rezistență la fel de mare în fața vântului puternic, motiv pentru care, în situații extreme, structura de rezistență ar putea avea de suferit.

2.Acoperișul în 4 ape

Este o învelitoare complexă, care necesită un efort mai mare din partea constructorilor, dar și mai multe cunoștințe tehnice avansate. Cu toate acestea, nu este imposibil de realizat. Este recomandat în cazul caselor aflate în zonele în care vântul puternic și precipitațiile sunt fenomene obișnuite.

Principalul avantaj al unui astfel de acoperiș este acela că oferă un grad ridicat de protecție împotriva vântului puternic și precipitațiilor abundente, asigurând, grație construcției, o scurgere rapidă și completă a apei. Punctul central al acoperișului, din care pornesc cele 4 pante, nu permite acumularea precipitațiilor, aspect care îi asigură un termen de exploatare îndelungat.3.Acoperișul cu pante inegale

Este un model ales cu precădere datorită aspectului său estetic. Forma sa asimetrică, interesantă, cu pante diferite, oferă într-adevăr un aspect unic casei, însă compartimentarea locuinței va avea de suferit. Cu alte cuvinte, pe latura cu înclinație mai mare a acoperișului se va construi un singur etaj, care va dispune, evident, de un perete înclinat, în timp ce partea opusă poate beneficia de două etaje. Referitor la avantaje, aducem în discuție argumentul aspectului modern, deosebit, întâlnit la puține construcții din țara noastră. Însă, dacă privim cu ochii unui tehnician sau ai unui constructor, ne vom da seama că pot există câteva dezavantaje demne de luat în calcul. Latura casei unde înclinația acoperișului este cea mai mică va fi afectată mai puternic de ploi, vânt, zăpadă, grindină și de orice alt fenomen climatic cu care va intra în contact. Pentru ca ansamblul construit să nu aibă de suferit, trebuie acordată o atenție sporită materialelor alese pentru învelitoare, acestea să fie pretabile unei pante mai mici, și bineînțeles, calității montajului.


 

4.Acoperișul cu formă complexă

O opțiune mai pretențioasă și mai costisitoare o reprezintă acoperișurile cu formă complexă, proiectate în așa mod încât să acopere diferite porțiuni ale clădirii. Sunt alcătuite din mai multe pante care se îmbină, asigurând un tot unitar întregului ansamblu de încăperi pentru a satisface creativitatea arhitectului si proprietarilor.5.Acoperișul tip terasă

Acoperișurile plate, cu o înclinație foarte mică, de aproximativ 1,5% (această valoare depinde de cerințele fiecărui proprietar), sunt comune în zonele însorite ale lumii, în special în cele aflate în apropierea mărilor sau a oceanelor. De ce? Pentru că, având un grad foarte redus de înclinație, nu pot face față ploilor abundente și constante. Și cum zonele tropicale au un climat cald, uscat, lipsit de precipitații, acoperișurile tip terasă sunt ideale.Datorită soluțiilor complexe privind termo și hidro izolarea ce sunt disponibile în cazul acestui tip de acoperiș, acum îl putem întâlni tot mai des și la noi în țară.

Avantajele pe care le are alegerea acestui model sunt multiple. În primul rând, vorbim despre un aspect foarte modern, pe care îl oferă locuinței. În al doilea rând, permite amenajarea unei superbe terase sau chiar a unei grădini pe acoperiș, mai ales în cazul în care nu există posibilitatea de a avea un colț verde la nivelul solului. Pe de altă parte, chiar dacă sunt întâlnite în zonele însorite, aceste acoperișuri necesită ample lucrări de hidroizolație și termoizolație.


 

6. Acoperiș cu panta frântă cu forma concavă

Forma acestui acoperiș se aseamănă foarte mult cu cea a acoperisului cu 4 ape, fiind inspirat din arhitectura franceză.Unica diferența este că acoperișul cu panta frântă poate avea un fronton vertical, care se poate prelungi deasupra fațade casei. Acest tip asemenea perimite o amenajare mult mai eficienta a unei mansarde.

 


7. Acoperiș cu panta frântă cu forma convexă

Planul acoperișului prezintă patru ape, dispuse câte două pe laturile cele mai lungi ale construcției, care se unesc prin intermediul celor două frângeri ale pantei. Își au rostul  în cazul când construcția are terase altăturate cu suprafețe mari sau verande.8.Acoperiș cu panta curbă

Pentru început acoperisul cu panta curbă se practica doar în constructiile cu destinație industrială,ca apoi să fie practicat în acoperirea și construcțiilor rezidențiale. Alegând un asemenea acoperiș la sigur veți avea o construcție ce se va ivedenția de restul.9. Acoperiș cu o apă

Acoperișul cu o apă înseamnă de fapt un acoperiș cu o singura panta. Permite o deschidere a fațadei către zonele însorite și micșorarea acesteia in zonele în care necesită reducerea luminii. Mai mult, o opțiune în vogă la momentul actual este folosirea acoperișului cu o apă pentru casele cu mai multe nivele, pentru a obține fomre mai interesante și chiar inedite.


Ca experți în acoperișuri, te sfătuim să alegi înțelept: pune calitatea și aspectele tehnice pe primul loc, și abia apoi interesează-te de latura estetică! Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu